Mensa - NTC sustav učenja

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

PROGRAM KOJI SE PROVODI U 14 EUROPSKIH ZEMALJA

Mensa NTC sustav učenja - podizanje intelektualnog potencijala djece

Danas je u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika održana tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen progam Mensa NTC, a predstavili su ga zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, predsjednik Hrvatske Mense Roman Slovenc, član predsjedništva Hrvatske Mense Đuro Lubura, ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Mustać i Dr. Ranko Rajović iz Odbora za darovitu djecu Mense International.

Fotograf: Grad Dubrovnik

Mensa NTC sustav učenja pod okriljem Mense International izvodi se u četrnaest europskih zemalja, a Hrvatska Mensa ga počinje provoditi u Dubrovniku kroz pilot projekt koji u potpunosti financira Grad Dubrovnik. Šimac Bonačić je istaknula kako je cilj programa poništavanje stresa koji se u djece javlja pod pritiskom školskih obveza, a ujedno i podizanje i intelektualnog potencijala djece u dobi od tri do sedam godina. Dr. Rajović je objasnio da rezultati koje je program polučio do sada u svijetu dokazuju smanjenje poremećaja koncentracije, disleksije i disgrafije te učinkovito razvijanje „funkcionalnog znanja" u odnosu na uobičajeno „reproduktivno znanje". Dr. Rajović je važnost programa naglasio izravnom uzročno-posljedičnom vezom količine „funkcionalnog znanja" građanstva s iznosom bruto domaćeg proizvoda.

Ravnateljica Dječjih vrtića Dubrovnik Boja Mustać je izrazila zadovoljstvo uključivanjem u ovaj program i entuzijazam oko njegove provedbe. Istaknula je da je izazov koji slijedi velik jer se ne sastoji samo od obrazovanja djece na novi način nego i edukacije roditelja koji su ključan faktor u razvoju „funkcionalnog znanja" te će stoga svi dobiti knjižicu s uputama za razvoj divergentnog razmišljanja kod djece.

IZVOR: Dubrovački vjesnik

 

Registracija i prijava